30. januar 2020
Rådet har ved skriftlig procedure vedtaget afgørelsen om indgåelse af udtrædelsesaftalen på EU's vegne. EU og Det Forenede Kongerige undertegnede udtrædelsesaftalen 24. januar, og Europa-Parlamentet godkendte den ved afstemning 29. januar.
Udtrædelsesaftalen sikrer, at Storbritannien udtræder af Unionen under velordnede forhold. Den dækker borgerrettigheder, den finansielle opgørelse, en overgangsperiode og andre spørgsmål i forbindelse med udtrædelsen.
Udtrædelsesaftalens ikrafttræden markerer, at der starter en overgangsperiode frem til og med 31. december 2020. Denne overgangsperiode, der er fastsat i udtrædelsesaftalen, skal give borgerne og virksomhederne mere tid til at tilpasse sig. I overgangsperioden vil Storbritannien fortsat anvende EU-retten, men det vil ikke mere være repræsenteret i EU-institutionerne. Overgangsperioden kan forlænges én gang med et eller to år, hvis begge parter er enige om det inden 1. juli 2020.
Protokollen om Irland/Nordirland indeholder bestemmelser for at undgå en hård grænse mellem Nordirland og Irland uden at underminere det indre marked. Protokollen er en permanent løsning for den nordirske grænse, som det dog er muligt at opsige for de nordirske politiske institutioner, hvilket tidligst kan ske fire år efter ophør af udtrædelsesaftalens overgangsperiode. Protokollen indebærer, at Nordirland fortsat i vidt omfang vil være tilknyttet EU’s toldunion, og at import til Nordirland (også fra resten af Storbritannien) som udgangspunkt vil være dækket af EU’s toldsatser og -regler. Samtidig vil Nordirland dog formelt forblive i Storbritanniens toldområde og således indgå i landets fremtidige handelsaftaler med tredjelande. Modellen indebærer, at man undgår kontrol på selve grænsen mellem Irland og Nordirland, og at kontrol i stedet vil ske mellem Nordirland og resten af Storbritannien. Dermed sikres samtidig beskyttelse af det indre marked.